ΕΛΠ 10 Έννοιες κλειδιά του πρώτου κεφαλαίου


Πολιτισμός


· Το σύνολο της ανθρώπινης δημιουργίας μιας κοινωνίας

· Συνεχής διαδικασία διαμόρφωσης και τελειοποίησης των κοινωνικών

· θεσμών και ηθών

· Βαθμίδα πνευματικής προόδου. Επίτευγμα και εξέλιξη

· επιστημονικοτεχνολογική.

· Ενιαίο πρότυπο συμπεριφοράς



Κουλτούρα

· Υψηλή πνευματική παιδεία

· Η νοοτροπία, τα ήθη και οι τέχνες μιας κοινότητας, μιας φυλής ή ενός

· έθνους ολόκληρου.

· Το σύνολο της ανθρώπινης δημιουργίας μιας κοινωνίας



Εθνοκεντρισμός

· Η τάση να αξιολογούνται άλλα έθνη με γνώμονα τους κανόνες και τις αξίες του έθνους στο οποίο ανήκουμε. Η προβολή της ανωτερότητας ενός έθνους και η τάση ανάδειξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του.




Σχετικισμός πολιτισμικός



· Θεωρία σύμφωνα με την οποία η ανθρώπινη γνώση είναι σχετική

· (όπως σχετικές και μεταβαλλόμενες είναι και οι ηθικές, κοινωνικές

· κτλ. αξίες)



Πολιτισμικός σχετικισμός



· Δεν μπορούν να τεθούν σταθερά κριτήρια εξέτασης των πολιτισμών.



· Κάθε πολιτισμός έχει την αξία του και τα ιδιαίτερα πολιτισμικά του

· χαρακτηριστικά.



Εθνικισμός

· Η αποκλειστική προσήλωση στα εθνικά ιδεώδη με ταυτόχρονη περιφρόνηση των άλλων εθνών Η πίστη στη φυλετική ανωτερότητα και στην ξεχωριστή θέση ενός έθνους. Η πεποίθηση αυτή δημιούργησε την τάση της αποβολής των θεωρούμενων ξενόφερτων στοιχείων και την ανάδειξη της ιδιαίτερης πολιτισμικής ταυτότητας ενός λαού.



Εξελικτισμός

· Η θεωρία πως η ανθρωπότητα ακολουθεί μια μονόδρομη πορεία από την αγριότητα στον πολιτισμό



Ρατσισμός

· Η διάκριση των ανθρώπων σε ανώτερους και κατώτερους ανάλογα με τη φυλετική τους καταγωγή. Η θεωρία αυτή πρεσβεύει την κατωτερότητα ορισμένων φυλών και υποστηρίζει τη μεροληπτική συμπεριφορά απέναντί τους. Η θεωρία ακολουθήθηκε από σχετικές κατατάξεις, όπου στην κορυφή της ιεραρχικής κλίμακας τοποθετείται ο λευκός Ευρωπαίος.



Πολιτιστική ταυτότητα

· Το σύνολο των πολιτιστικών χαρακτηριστικών (ήθη, έθιμα, γλώσσα, τέχνες, ιδέες) που υπογραμμίζουν τη μοναδικότητα και το χαρακτήρα ενός συνόλου, μιας τάξης, ενός έθνους. Κατά τον Levi – Strauss, όμως, η πολιτισμική ταυτότητα είναι δυναμική έννοια που ενσωματώνει μια διαρκώς μεταβαλλόμενη ποικιλία ετερόκλητων στοιχείων.



Πολυπολιτισμικότητα

· Η έννοια της πολυπολιτισμικότητας προβάλλει την αξία κάθε ομάδας και κάθε πολιτισμικής παράδοσης. Η συμβολή όλων των πολιτισμών προσφέρει μια ποικιλία και συνεισφέρει στη διαμόρφωση μιας παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς που πλουτίζει τον ανθρώπινο πολιτισμό.




Μαζική κουλτούρα


· Η έννοια προσδιορίζει το σύνολο των πολιτιστικών προϊόντων που προσφέρονται στην ολότητα των ανθρώπων. Χρησιμοποιείται συνήθως για να προσδιορίσει αρνητικά το επίπεδο και την ουσία της παρεχόμενης κουλτούρας στις λαϊκές μάζες. Τόσο από συντηρητικούς όσο και από αριστερούς διανοητές καλλιεργήθηκε η ιδέα της κρίσης του πολιτισμού. Η συντηρητική παράταξη πρεσβεύει πως η μαζική κουλτούρα υπονομεύει τις κοινωνικές και πολιτισμικές ιεραρχίες, ενώ η αριστερή διανόηση την επέκρινε, γιατί θεωρούσε πως αποπροσανατολίζει ιδεολογικά το κοινωνικό σύνολο προβάλλοντας αντιλήψεις και αξίες που νομιμοποιούν τις κοινωνικές ανισότητες του καπιταλισμού.



Μαζική κοινωνία



· Τα εξαστισμένα λαϊκά στρώματα και το εξισωτικό –δημοκρατικό πνεύμα των διεκδικήσεών τους.



Πολιτισμικός ιμπεριαλισμός


· Η εξάπλωση του πολιτισμού και των πολιτιστικών προϊόντων της χώρας που κυριαρχεί πολιτικά και οικονομικά. Η πληθωρική παραγωγή της αμερικανικής μαζικής κουλτούρας – κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, μουσική – συντελεί στην ομογενοποίηση του πολιτισμού και απειλεί την πολιτιστική ταυτότητα λαών ασθενέστερων οικονομικά.



Πολιτισμικός πλουραλισμός

· Η σύγχρονη κοινωνία είναι κοινωνία πλουραλιστική πολιτικά και πολιτισμικά (προοδευτικός εξελικτισμός). Η ποικιλία των πολιτιστικών προϊόντων που απευθύνονται στο κοινό είναι μεγάλη και καλύπτει διαφορετικά γούστα και επιλογές. Διαφορετικές ομάδες κοινού επιλέγουν διαφορετικές μορφές κουλτούρας, διαφορετικού ποιοτικού επιπέδου, ισότιμης, όμως, αξίας αφού ικανοποιούν τις ανάγκες των ομάδων που τις καταναλώνουν.


Δημοφιλής κουλτούρα

· Η κουλτούρα που έχει απήχηση στο ευρύ κοινό. Ο νέος όρος εξυπηρετεί την αντικατάσταση του υποτιμητικού όρου μαζική κουλτούρα και υπογραμμίζει το θετικό ρόλο της κουλτούρας στην ανάπτυξη της προσωπικότητας των καταναλωτών της και στην προαγωγή της δημιουργικότητας και της αυτοέκφρασής τους.



Πολιτισμική βιομηχανία

· Η μαζική παραγωγή πολιτισμικών προϊόντων που έχει ως φορείς της τα Μ.Μ.Ε. και τις εκδοτικές, δισκογραφικές, κινηματογραφικές και διαφημιστικές εταιρείες.



Υψηλή τέχνη

· Η λεγόμενη υψηλή τέχνη θεωρήθηκε πως περιλαμβάνει όλα εκείνα τα έργα και είδη τέχνης που περιλαμβάνουν μία διαχρονική καλλιτεχνική αξία. Στην πραγματικότητα προκύπτει πως η υψηλή τέχνη δεν είναι παρά η τέχνη μίας κοινωνικής ελίτ και ο σκοπός της καθιέρωσής της είναι η νομιμοποίηση αυτής της τάξης έναντι των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων. Οι υποστηρικτές της υψηλής τέχνης την αντιπαρέβαλαν με τη μαζική κουλτούρα για να αποδείξουν την ανωτερότητά της και να υπογραμμίσουν τα διακριτικά της στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου