Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

ΕΛΠ 42, Εργασία (2021), Η μετάβαση από την Παλαιολιθική Περίοδο στη Νεολιθική Περίοδο. Χρήσιμες σελίδες και παραπομπές από το ιδιαίτερα αξιόλογο βιβλίο του Θεοχάρη Δ., 1981, Νεολιθικός Πολιτισμός, Σύντομη επισκόπηση της Νεολιθικής στον Ελληνικό Χώρο, Μ.Ι.Ε.Τ., Αθήνα.

 

Σύντομα αποσπάσματα για τη μετάβαση στη Νεολιθική Περίοδο και τη διαμόρφωση ενός νέου πολιτισμού

Σελίδα 60 «Με τη νέα οικονομία πραγματικά τα πολλά μέλη της οικογένειας αποτελούν δύναμη. Γιατί ακόμη και οι γέροι ή τα παιδιά - που άλλοτε ήταν παθητικό και εμπόδιο στις μετακινήσεις -  κάτι μπορούν να προσφέρουν στη διευρυμένη κλίμακα των ασχολιών του γεωργοκτηνοτρόφου. Καθώς το σπίτι αποτελεί τώρα χώρο δράσης εξίσου σπουδαίο με το χωράφι ή το βοσκότοπο η θέση της γυναίκας ανεβαίνει.»  

Σελίδα 61:  «Η εξασφάλιση του σπόρου της χρονιάς η περιφρούρηση της καλλιεργημένης γης και των κοπαδιών δεν ήταν μόνο θέμα ατομικής ευθύνης …» 

Στη σελίδα 94 διαβάζουμε πως ο συγγραφέας υποστηρίζει πως το Σέσκλο κατά τη Μέση Νεολιθική Περίοδο είχε «πεντακόσια τουλάχιστον έως οχτακόσια σπίτια.»  

Μιλώντας για το Σέσκλο της Μέσης Νεολιθικής στη σελίδα 111 συμπεραίνει πως: « … ένα επίπεδο σχεδόν αστικό είχε πιθανότατα επιτευχθεί σε ευρωπαϊκό έδαφος [...]  πρωιμότερα από όσο υπολογίζαμε μέχρι τώρα.»

Η επισήμανση (bold γράμματα) είναι δική μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου