Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Ο Αναξίμανδρος πρόδρομος του Δαρβίνου; ΕΛΠ 22 δραστηριότητα α΄ κεφ.

Συγκρίνετε τις απόψεις του Αναξίμανδρου για τη δημιουργία και την εξέλιξη της ζωής με την εξελικτική θεωρία του Δαρβίνου. Μπορεί, κατά τη γνώμη σας, ο Αναξίμανδρος να θεωρηθεί πρόδρομος του Δαρβίνου;



Ο Αναξίμανδρος κατά κάποιο τρόπο μπορεί να θεωρηθεί πως είναι ο εισηγητής μιας πρώιμης εξελικτικής θεωρίας . Πιο συγκεκριμένα υποστήριξε ότι οι πρώτες μορφές ζωής γεννήθηκαν σε περιβάλλον υγρό, μέσα στην υγρή λάσπη κάτω από την επίδραση του ήλιου. Ο άνθρωπος είναι αποτέλεσμα της εξέλιξης υδρόβιων όντων που προσαρμόστηκαν στη ξηρά.

Ο Αναξίμανδρος είναι ο πρώτος στοχαστής που έκανε λόγο για την εξελικτική πορεία του κόσμου, περιγράφοντας ουσιαστικά τη προοδευτική μετάβαση των οργανισμών σε ανώτερες και τελειότερες μορφές ζωής. Κατά παρόμοιο τρόπο ο Δαρβίνος ασχολήθηκε με τη βιολογική εξέλιξη, η οποία σύμφωνα με αυτόν συντελείται με τον αγώνα για επιβίωση με τον νόμο της φυσικής επιλογής (επιβίωση του ισχυρότερου οργανισμού).Υποστήριζε ότι η φύση δημιουργεί περισσότερα ζώα και φυτά απ’ όσα μπορεί να συντηρήσει, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα πρόβλημα υπερπληθυσμού, που ακολουθείται από έναν αγώνα επιβίωσης. Αυτόν τον αγώνα ο Δαρβίνος τον ονόμασε φυσική επιλογή κατά την οποία διατηρούνται στη ζωή τα ικανότερα άτομα, οπότε και παρατηρείται μια συνεχής βελτίωση των διάφορων ειδών. Όπως ο Αναξίμανδρος θεώρησε ότι ο άνθρωπος προήλθε από ένα είδος ψαριού, έτσι και ο Δαρβίνος υποστήριξε ότι ο άνθρωπος αποτέλεσε εξελιγμένη μορφή πιθήκου. Οπωσδήποτε, Αναξίμανδρος και Δαρβίνος στηρίχθηκαν σε διαφορετικά δεδομένα, διαφορετικό τρόπο έρευνας και ανάπτυξης των θέσεων, ωστόσο η λογική παραμένει η ίδια, είναι η λογική της εξέλιξης. Έτσι, ο Αναξίμανδρος μπορεί να θεωρηθεί πρόδρομος του Δαρβίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου